Bygglov och Äntligen Hemma känns orealistiska för vanligt folk!

Bilden är från köket i vårt sommarhus. Det har aldrig renoverats bara som här målats om. Det köket är 110 år gammalt!

Ser knappt på inredningsprogrammen längre. Jag är så less på den totala brist på bla. ekonomiskt tänkande som visas i dessa program.
Visst, de är till för att inspirera! (och få oss att konsumera) Men  de ofta skenande kostnaderna för renoveringarna som visas känns helt orealistiska
för de flesta av oss som programmen är avsedda för!

Glatt tar man till slägga och bräckjärn och river. Man kan nästan ana något slags ”primalskri” över att bli av med det som är gammalt och helt ute.
Sedan kommer alla hantverkare man kan tänkas behöva,  schaktmaskiner hyrs in, Arborister sågar ner träden. Man åker till Handelsträdgården och väljer och vrakar och pekar. Det och det och det och det ska jag ha tack!
En lastbil kör sedan hem rubbet!

Sedan till dyra inredningsbutiken där man och köper det man har lust. Väljer tapeter och tyger utan att för ett ögonblick snegla på prislappen. Om det kostar 100 eller 1000 kronor metern, spelar liksom ingen roll! Man ska ju bara ha 30m tyg, att klä väggarna med!

Väldigt trist också med den likriktning som programmen leder till.
Det är helt och hållet modet som får styra. Ena året, vita väggar, soffor och möbler.I nästa skede ska allt vara svart (vad annars?). Knappt har mosaiken klistrats upp, så är det megastora plattor som gäller istället.

Nu ser jag hur gamla torpstugor får stora kyrkfönsterliknade glaspartier på gavelväggarna. Mellangolv rivs upp för att åstadkomma en takhöjd liknande den som en liten man i Tyskland på 30-40 talet var så förtjust i…

Många har nu tömt sina hem på allt ”krafs”. Rollat vit färg över det mesta, och sitter nu i sina bårhusliknande gardinlösa miljöer som på kvällarna mest liknar akvarier och på dagarna ger intryck av att vara obebodda. Och trivs?
Jag har inga synpunkter på smak, när folk trivs i sina hem och hemmen är personliga, då är hemmet fint, tycker jag.
Oavsett vad där är för färger, inredning eller standard. Det är inte prylarna som besjälar ett hus. Det är dom som bor i det.
Men frågan är om man trivs då man ständigt vill förändra?

Renovering kan visst vara befogat och det är roligt att byta ut det som har gjort sitt. Många moderna material är också sådana att de inte går att renovera, bara kasta. Men att bara riva och kasta ut för att det råkar vara ute just nu..? 😦

Var nyligen på inflyttningsfest hos en vän. Där finns ett ”klockrent” kök från 1960-talet som målats fräscht och fint, annars är allt original.
Det är ett levande tidsdokument. Jättefint var det och en billig ”renovering” blev det!  Tänk att det köket har klarat sig undan renovering i 50 år!
Våra vänner är jätteglada i sitt unika och personliga kök och tänker värna det.

Tycker att flera borde våga steget, att vara ”ute” i sina hem.
Nytt är inte per automatik fint och inte det dyra heller,  trots att det sägs att
dyrt är fint och fint är dyrt.

Annonser

7 responses to “Bygglov och Äntligen Hemma känns orealistiska för vanligt folk!

 1. Fy fan va bra!
  Precis på pricken!
  Hatten av för Catdogs!

 2. Hade jag haft ett riktigt kök från den tiden då man byggde riktiga kök hade jag aldrig slängt ut det. Att hysta ut det plastsmäck som vårt kök var kändes som en annan sak.

  • Helt klart, så finns det kök som är så ofunktionella
   eller bara så slut, att ingen fäller några tårar efter
   dom! Möjligen glädjetårar över att bli av med dom! 🙂

 3. Mitt Drömkök!
  Är det ett skafferi bakom den stängda dörren?

 4. Hej jag har en italiensk vinthund som heter freya vad ska man göra varje gång jag går ut med freya så äter hon gräs och när jag kommer hem med freya då spyr hon och man ser tydligt att det är gräs i spyan !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.