Var glad att du blev bjuden!

SAM_5343

Alla här har ätit för mycket av allt, särskilt Sofie. Allt som blir kvar på tallrikarna har Sofie velat ha och fått, och allt har hon ätit. Allt på julbordet tycks falla henne i smaken. Läckerheterna till julkaffet likaså, speciellt jultårtan

Vi har inte velat neka henne varken det ena eller andra. Faktum är att här låter vi hundarna (och katterna) tigga vid bordet vi vill inte förmena dom det nöjet.Tiggandet vid bordet är en slags ersättning för jakt som vi ser det.

De är raffinerade tiggare våra djur. Sofie bara står invid och följer måltiden med sina vackra mörka ögon. Då och då sväljer hon och en flik av tungan sveper över läpparna. Siamesen sitter till bords på en stol intill och ”knackar” då och då uppfordrande med sin tass på min eller en gästs armbåge, bara för att påminna om sin existens. Han vill ha ögonkontakt med den ätande och får han det
så låter han höra ett hest Meeoowww…
Det brukar funka och ge utdelning!

Visst händer det att vi har gäster som inte uppskattar att ha en ”knackande” Siames som bordskavaljer. Men siameser är kloka och fattar.
Då slutar han knacka, sitter bara där på sin stol och betraktar. Med en allvarlig lite uppgiven och sorgsen uppsyn. Låter vi verkligen katten sitta med till bords då vi har gäster tänker kanske någon, kan vi inte bara mota bort honom då?

SAM_5344

Nej vi gör inte det eftersom han förstår och respekterar att han inte får ”knacka” och vara påstridig ifall man säger till. Detta är hans hem och han är van vid att bli respekterad. Van att få sitta med vid måltider då han ”uppför” sig.

Det heter ju att man ska ta ”seden dit man kommer”. Men det där börjar urholkas allt mer tycker jag! Gäster upplyser numera om att de inte tål eller äter det ena eller det andra och att de är allergiska mot hundar eller katter med mera.

Istället för att kräva specialarrangemang från värdfolkets sida, tycker jag att man ska glad att man övh. blev bjuden! Man är väl där för att träffas i första hand.
Det spelar väl ingen roll vad som står på menyn.
Det är ju ingen restaurang värdfolket driver!

Om man inte tål eller gillar det ena eller andra, får man väl låta bli att äta det helt enkelt.  Eller om man ska hem till någon som har husdjur man vet att man inte tål eller gillar, så kan man ju ta antihistaminer eller stanna hemma.

Jag tror att många möten människor emellan aldrig blir av. Därför att det helt enkelt har blivit för jobbigt och pretentiöst och därmed tillkrånglat att bjuda på middag. Det är väl umgänget som är det viktiga? Inte om det var vacker dukning med tygservetter och kristallglas eller en bra komponerad måltid.

Jag har bjudit på bara soppa, serverad ur min finaste soppterrin och till det bröd jag bakat själv.. thats it! Så enkelt kan det också vara.
Och Bruno har suttit med till bords. 🙂

Annonser

7 responses to “Var glad att du blev bjuden!

 1. Nu hör jag visserligen oftast till ”anit-tigg”folket, men jag skulle inte ha något emot din modell heller. Att vi i släkte hållit ganska hårt på det beror nog mycket på att flera hundar varit lite känsliga i magen o vi haft små barn med som ”droppat” allt. Då har det varit lättare att ha alla hundar åt sidan. Men visst har de fått smaka efteråt i så fall!
  Simon skulle nog kunna göra som Bruno, den där respekten tror jag kan vara lite ”siamesiskt”. I Simons fall åtminstone så länge det inte gäller grillad kyckling eller julskinka…. Har haft hans nos nästan INNE i munnen flera ggr i helgen 🙂
  Vad gäller krävande gäster håller jag helt med dig! Magdalena Ribbing skrev ett väldigt bra svar till en sådan i DN för några mån sedan. Du vet kanske hur ”vass” hon kan vara… Denna gång kom hon direkt från sliperiet…
  (Man KAN ju göra som en ung släkting som fick crohns sjukdom, om jag minns rätt, hon tog delvis med egen mat. Men det var ju också mycket speciellt, särskilt innan hon lärt sig sjukdomen.)
  Så blev det långt igen….. Suck!

  • Men tänk så lika dom är, siameserna!
   Grillad kyckling är nog det som sätter Bruno på
   det allra hårdaste provet!
   Jo, Magdalena Ribbing kan nog formulera sig!
   Säkert skulle hon kunna ha några skarpa meningar att
   säga OSS ang Bruno och Sofie vid middagsbordet!

 2. SV
  Japp! Det garnet påminner en hel del om schackspelsfärgen!.) Blir riktigt snyggt utan att man behöver göra några större ansträngningar. Sjalgarnet är lite liknande, ”smyger” över från färg till färg, just dessa i lila toner o gröna/gröngrå.

 3. Här är det strängt förbjudet att tigga.Men säger inte att det
  tvunget ska vara så hos alla.Gör nog skillnad också vad det är
  för ras tror jag. Fina vinthundar som ni har dreglar inte vad jag
  vet, medans raser som berner sennen och boxer dreglar och
  det är inte så kul vid matbordet!

 4. Nej, vinthundar dreglar tack och lov inte.
  Det är sant att en dreglande hund inte gör sig
  vid middagsbordet!

 5. Marie-Louise "Ebbas matte"

  Väluppfostrad hund vid matbordet är OK för min del.
  Då är det värre med ouppfostrade barn.
  Fast jag är rädd att de flesta tycker tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s