Soppa är smalmat och spar pengar!

SAM_8000

Nu så här skördetid då rot och grönsakerna är som allra finast och man kan man köpa potatis morötter och vitkål för 2.90/kg . Vill man börja koka rustika soppor och helst också hamstra rotsaker. Det är synd att vår jordkällare fortfarande sover sin Törnrosasömn för det är knepigt att lagra större mängder rotsaker utan tillgång till en jordkällare.

Det är så enkelt att koka en soppa på rot och grönsaker man tager vad man haver som Kajsa Warg sa. Men potatis, morötter och speciellt vitkål är en bra bas.
Ris trivs bra ihop med vitkål och ger mättnad så det kan man också ha i.

Likaså är det bra att ha i lite bönor då dessa innehåller rikligt med protein som gör att man ”står sig” på soppan ett tag. Har man inte haft tid att förvälla bönor så går det lika bra att strö i lite gröna eller röda linser då dessa inte behöver förvällas bara koka 10 min.

SAM_8002

Har man som vi, möjlighet att få plocka ärter direkt från bondens åker så tar man det. Annars det går lika bra med frysta. Broccoli, blomkål och kålrötter är också gott i soppa. Lite gurkmeja ger fin färg och libbsticka den rätta smaken.

Jag saltar inte men lägger i några buljongtärningar i dessa finns tillräckligt med salt. Gräslöken frodas fortfarande i trädgården så det klipper man i.
Eller om man som vi har hundar som också vill ha lite soppa.
Så har man gräslök som tillbehör istället och strör på. (lök är giftigt för hundar)

Jag kokar alltid en stor kastrull soppa på en gång .
Byter man ut sin jobblunch mot medhavd sopplunch så spar man både pengar och kalorier. En vanlig lunch kostar mellan 70-100 kr medans en hemlagad sopplunch lite beroende på ingridienserna och tillbehören stannar under 10 kr. Ungefär samma förhållande gäller kalori innehållet!

Åtminstone för mig, passar sopplunch bättre. Jag brukar få tunga ögonlock och tappar energi istället för tvärtom efter en vanlig lunch.
Men är lunchen ”helig” så slopar man åtminstone eftermiddagskaffet med kaka och värmer sig lite soppa i en stor mugg istället. Jag äter helst soppan omixad eftersom jag tycker den är vackrast så,  men mixad kan man ta med soppa i termos. Lite gott bröd till soppan och äpplen som det finns i överflöd detta äppelår till efterrätt blir en perfekt lunch tycker jag.

Till och med katterna kan äta denna kost förutsatt att man mosar i lite fisk
kyckling eller korv!

SAM_8003

SAM_8005

SAM_8008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.