Det ska va husbil, men UTAN elektronik och gasol!

SAM_7729

I och med vår lilla tripp till ön Usedom är Winnebagon luftad ! Det är bra om gamla bilar får komma ut och rulla med jämna mellanrum, det mår de bra av.
Vi behåller vår gamla Winnebago trots att vi har köpt en annan husbil. Winnebagon är en ”entusiastbil/kultbil” och det är kul att åka på träffar med den, entusiasterna finns spridda i världen! 🙂

Innan husbilarna hade vi en Puck, världens kanske minsta husvagn!

puck 036

puck 008

Nästan som tagen ur en tecknad serie var denna lilla roliga husvagn! 🙂

Även den en kultvagn med sin skara entusiaster som åker på träffar med sina pyttesmå husvagnar och har roligt med varandra!
Vi har träffat och fått många nya vänner med våra fordonsval!! 🙂
Det roliga är att vi alla är så OLIKA. Den ibland enda gemensamma nämnaren är att vi alla valt samma fritidsfordon. Det är mycket berikande att träffas och det finns hur mycket som helst att tala om, det vi pratar minst om när vi träffas är faktiskt våra fordon.

Nästa gång vi rullar iväg ska det emellertid bli med vår ”nya” husbil som givetvis är långtifrån ny, men ny för oss. Speciellt som den under den gångna vintern blivit befriad från allt vad gasol heter.

Ett omfattande projekt som inneburit nyanskaffning av värmekälla, varmvattenberedare, spis, kylskåp mm. samt installation av allt detta, som i sin tur fört med sig annat som också måste förnyas i samband med det.

IMG_0541

I förgrunden syns det nya dieseldrivna marinköket, säkert, tyst, luktfritt och ingen öppen låga!  En ny diskbalja, kran och bänskiva förde spisbytet också med sig!

Nedanstående bild visar hur köket såg ut innan. Mycket opraktiskt att behöva fälla upp en skiva för att komma åt vatten och spis! Under skivan fanns en diskbänk  med en kran som gick att fälla ner och  integrerad 3 lågig gasolspis

SAM_0145

En dyr historia blev det, där nog den dieseldrivna spisen och värmaren är de enskilt dyraste komponenterna. Spisen kostar runt 13.000 Skr och värmaren nästa lika mycket. Kylskåpet kostar ungefär hälften så mycket, liksom varmvattenberedaren. Med installationen och allt den förde med kom det hela att kosta närmare 50.000 Skr.

Varför satsar man då så mycket pengar på en gammal husbil?
Vore väl klokare att satsa de pengarna på att byta upp sig till en nyare?
Ja, om det är viktigt för en att husbilen är modern och av nyare årgång och modell så är det givetvis så!

Men för oss är inredningslayouten det allra viktigaste. Som jag tidigare nämnt så har så gott som samtliga nya husbilar samma trista inredning där en stor dubbelsäng på podium upptar 50 % av utrymmet som oftast helt saknar fönster eller endast har mycket små tittgluggar! 😦  Det passar inte alls vårt och våra djurs sätt att leva. Vi vill se vad som händer omkring oss, gärna medans vi fikar, och det gör vi inte liggande!

IMG_0546

Huruvida bilen är beundransvärt fin i modellen utifrån sett, med andras ögon väger lätt. Det är ju vi ska ju leva och trivas i bilen och vi kan inte se den utifrån då vi åker omkring eller vistas inne i den. Viktigt för oss är att bilen är välvårdad och prydlig men ”modern” behöver den inte vara. Eller rättare sagt kan inte en husbil i våran ägo vara, därför att vi vägrar att ha elektronik i våra husbilar.
De måste vara av årgångarna innan elektroniken invaderade husbilarna!!

Om elekroniken fallererar i husbilen så står man där med lång näsa, och ingen utom märkesverkstaden kan hjälpa en. Inte heller säkert att det ens  finns en märkesverkstad inom rimligt avstånd! Det enda som är säkert är att nästa gång man rullar därefter, så är det med ett stort hål i plånboken!
Usch.. vill vi inte ha det!

Inte heller vill vi ha gasol i husbilen. Gasol är farligt! Därav satsningen den gångna vintern på dieseldrivna enheter. All ny utrustning kommer från marinshopen, det är grejer som håller! På sjön ställs helt andra krav på material.
Det är också sjölivet som lärt en vad gasol kan ställa till med. I båtar är gasol livsfarligt och den som en gång sett en båt där en gasolexplosion inträffat glömmer det aldrig!

Det ska bli spännande att testa hur allting fungerar! Hitills har vi bara provkört enheterna med husbilen stående inne i sitt husbilshus. Hundarna var givetvis med och kände efter om den nya värmen är go  🙂

IMG_0543

Annonser

4 responses to “Det ska va husbil, men UTAN elektronik och gasol!

 1. Vad duktiga och pålästa ni är kring husbilslivets risker. Jättefint fräscht kök. Den kranen är både praktisk och elegant.
  Men hur i all världen fick ni plats att sova i minihusvagnen? Och är det takpool 😉 .. takfönster ..takbox..eller upphöjd sängplats på taket?

  • Jag tror att det nya köket kommer att förenkla allt, inte minst kranen!! Jag är jätteglad för den. 🙂
   Vi fick inte plats längre i den pyttelilla husvagnen, därför blev det husbil. På tu man hand ,som resevagn att avverka många mil med, så var den toppen! Bruno gick ledigt in och har rest många mil i den. Även Sofie hann uppleva och gillade den. Men med flera hundar blev det trängre och trängre…När man reser upp ”bulan” blir det ståhöjd i vagnen. Annars måste man böja på nacken, iallafall om man är över 1,60-1,65 cm lång.

 2. Jag har sett en Puck i verkligheten. Den är verkligen liten. Lagom för en, möjligen för två på bröllopsresa om man spelar högt. Tror inte bränsleförbrukningen ökar nämnvärt med en sådan bakom bilen. De är väldigt populära i Benelux länderna, men dyra. Takbulan är visst en höjbar taksektion för att få ståhöjd? Om husbilen resonerar ni helt rätt. Det är bättre att renovera sin gamla bekanta husbil, om man gillar den, än att byta till en nyare. Vet några som byter rätt så ofta och ”tappar” si så där 300.000kr varje gång… Diesel driven spis var nytt för mig. Är den bra? Luktfri?

  • Den var ganska dyr i inköp om man betänker att den är så minimal, men där finns ju också allt det som finns i en större husvagn!
   Vi kunde ibland glömma att vi har husvagn bakom bilen!! Påverkade varken bränsleförbrukning eller köregenskaper. Sanslöst smidig egentligen!
   Vi har inte lagat mat på spisen ännu bara provkokat vatten. Gick snabbt helt ljud och luktfritt, ingen öppen låga man sätter på och stänger av den med en knapptryckning bara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s