Ett års hunden!

IMG_3508

Nu är den åldern då allt hunden har lärt sig plötsligt kan verka vara som bortblåst. Klara blev ett år i Maj och hade också sitt första löp vid den tiden, så då borde hon liksom vara lite mer vuxen nu kan man tycka.
Istället är det tvärtom!

IMG_3522

Hon kan nu få för sig att vara valp igen, vill sova tätt intill, gå ut och kissa tidigt på morgonen, förstår knappt några kommandon, spökåldern återkommer och hon tycker nu att det finns mycket där ute som är lite läskigt och precis som små valpar kan hon nu plötsligt bli rädd för soptunnor, vägkoner, ventilationsgaller osv. och vägra gå på den sida av trottoaren som husväggen är med sina oljepåfyllningsrör och annat utstickande. Nyss gick hon fint i koppel och vi hade arkiverat både nosgrimma och antidragsele. Men nu får de plockas fram igen. Hon insisterar också på att sitta i knät och vill ständigt gosa. (Folk skrattar då man sätter sig på en bänk och Klara klättrar upp i knät!)

IMG_3488

IMG_3496

Mot Sofie beter hon sig åter som en liten valp, fjäskar och gosar och vill leka och busa med henne. Det är åter mycket spring och lek här för Sofie tycker att det är OK och ganska kul egentligen att Klara nu är som en liten valp igen. (Det ser rätt komiskt ut för Klara är lika stor som Sofie!)

IMG_3401

IMG_3375

IMG_3416

Suck, om man inte visste att detta är en övergående fas i hundens utveckling så skulle man ju bli orolig

Att många förstagångs hundägare misströstar just vid denna ålder kan man se på att många omplaceringshundar är just kring ett år. Att anledningen till omplaceringarna skulle vara en hastigt påkommen allergi som det ofta brukar hävdas är väl lite väl hårdsmält?

Men det är tragiskt och dumt att ge upp vid denna ålder.  Allt det som man lyckats lära hunden finns där fastän det verkar vara som bortblåst!

Det kan kännas frustrerande när hunden som tidigare varit så duktig och lärt sig så många kommandon plötsligt inte förstår det enklaste. Man säger SITT och hunden svarar med att se ut som ett frågetecken eller precis som Manuel i Pang i bygget (Fawlty Towers)  QUE?   Man ska då inte som John Cleese som spelar Basil Fawlty i den populära teveserien  stånga sin panna eller gå lös på den stackars Manuel (hunden),  för i det ögonblicket förstår den faktiskt inte!

Man får ha tålamod,  för nästa dag, vecka eller månad förstår hunden fuller väl precis allt det som den tidigare förstod.  Men hunden kommer då och då att regrediera till valpstadiet under denna känsliga ålder mellan valp och vuxen.

Det är som tonåren för oss människor, en omvälvande tid. Hormonerna i kroppen signalerar en sak, men det hade också sina fördelar att vara och bli betraktad som barn (valp).

Vid ca 2-års ålder brukar dock de flesta hundar ha mognat och vara rätt kloka och kan betraktas som vuxna. Fast lyckligtvis fortsätter många hundar att vara liiite barnsliga långt upp i åren! 🙂

IMG_2311

Annonser

4 responses to “Ett års hunden!

  1. Grattis till Klara! Tyra var en gräslig ”tramsebytta” när hon var ett år och kan fortfarande ha stunder när det verkar som hon inte fått ett uns uppfostran. Tids nog blir de gamla och lugna så man får passa på att njuta och skratta åt det hela.

  2. Vi är inne på vår femte fjärrkontroll nu😞(kom från Telia idag, 200 kr) Unghunden ser den som ett guldägg och vild jakt ingår kring matsalsbord och över soffor. Man hör hur den klapprar i munnen. När hon känner för att inte fintas mer får vi tillbaka den….dreglig och tilltryckt över det känsliga kretskortet…..Inte ett liv i den.
    Påsklämmor…viktig post…klädpåsar..innetofflor..brödskivor från frukosttallriken osv…Detta älskar unghunden att stjäla. Jag testade en ny variant…att inte jaga efter henne med innetofflorna och DÅ blev det urtråkigt..ingen sport liksom. Men med direkt farliga saker som gafflar o knivar tar vi inga chanser att vara coola.

    • Vi gömde fjärrisarna och lät olika tuggben drälla omkring lite varstans i huset så att de alltid fanns tillgängliga, det räddade fjärrisarna och mycket annat.
      Men nu är hon inte längre intresserad av sådant så nu slipper vi gömma fjärrkontrollerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s