Afghanhund och Tazi lika?

IMG_1588

Många undrar om de är lika? Afghanhund och Tazi.
Nu är ju Sofie en mogen, vuxen hund och Klara en unghund, men om jag drar mig till minnes hur Sofie var i Klaras ålder så visst är de lika men det finns också skillnader. Om det sedan är individuella eller rasbundna egenskaper som skiljer är givetvis svårt att säga eftersom Klara är den enda Tazin jag känner närmare.

IMG_1618Afghanhund och Tazi vaktar ihop!

De flesta Afghaner har goda vaktegenskaper och tar självmant denna uppgift som sin. Medans Tazin inte verkar ha samma naturliga fallenhet för vakt.
Klara har varit mycket tveksam till att vakta och skälla/skrämma/morra på ”inkräktare” eller skälla överhuvudtaget! För skäller gör ingen av hundarna till vardags utan särskild orsak, de är mycket tysta.

IMG_1623Afghanhunden har mera attityd och naturlig fallenhet för vakt än vad Tazi har tycker jag mig ha märkt!

IMG_1621Om man har en duktig vakthund så kan den lära andra hundar att vakta! Afghanhunden Sofie har lärt Tazin Klara att vara observant och reagera om hon ser eller hör något misstänkt!

Men Sofie ger grymma skall om någon hon inte känner närmar sig fastigheten! Man kan säga att hon har mer attityd än Klara. Först lyssnar hon, men sedan morrar hon dovt och grymtar till typ VAD FAN?!! och accsar iväg så att tuvorna flyger!  Medans Klara däremot (kanske för att hon är så ung ännu?) gärna kastar ett getöga på oss , liksom för att få stöd. Sofie fattar egna beslut och behöver inget stöd.

Tazin är till sinnet en mildare hund Afghanen. Sofie är också lugn och snäll, men i henne bor en glad pajas och det tycker jag är ganska typiskt för Afghanhundar! 🙂

Sofie rentav njuter när hon kan sätta skräck i någon som inte hör hemma här! Det kan ex. vara någon som långsamt flanerar förbi och försöker snegla på huset det tycker Sofie är ett skumt beteende! Likaså det gäng tävlingscyklister som regelbundet brukar svischa förbi här, Helt klart ett skumt flyktbeteende enligt Sofie som kutar jämnsides på sin sida av häcken och skäller med brösttoner. ”Se upp nu kommer han snart!” brukar cyklisterna varna varandra. Observera att de tar för givet att Sofie måste vara en han!!  🙂
Hon låter så hemskt att det är svårt att föreställa sig att något feminint kan låta så!!

Vinthundar har stor bröstkorg som ger en bra resonansbotten och jag tror inte att ens rena vakthundar kan ge så grymma skall som Sofie kan!

Sofie har lärt och uppmuntrat Klara att delta i vaktandet. Om man vill ha en bra vakthund tror jag att bäste läraren i vaktandes konst är en annan hund som i likhet med Sofie ser vaktandet som en viktig och rolig uppgift!
Numera jobbar de tillsammans i par och genskjuter och har sig och även Klara tycker nog att det är bland det roligaste som finns! Brevbärare, sophämtare och sådana de känner som vänner skäller de inte på.
En del okända försöker sig på att hälsa på dom ”Hallo Grabbar!” har jag hört ropas, men sånt gillar de inte. Vilken tjej skulle göra det förresten?

Annars skiljer det nog mest på att Klara är mera hund än Sofie som är mera katt. Afghanhunden är den av vinthundarna som är allra mest kattlik.
Gäller såväl sinne som fysisk smidighet!

Sofie välter aldrig saker och kan hoppa lika smidigt och högt som en katt och landa precis där hon tänkte sig! Det kattlika märks också i Afghanens självständighet och den enorma värdighet som finns inbyggd i Afghanhundar och som också är en förutsättning för det tjusiga rörelsemönstret, den flytande vackra gången med rest huvud och kringlan i vädret. 🙂

IMG_1020
Afghanhunden är mycket smidigare än andra hundar som framstår som Dala hästar i jämförelse! 🙂

IMG_1021
Afghanen har inga ”hundhår”, dess päls är silkesmjuk och av ungefär samma typ som hos en långhårs katt.

Klara är mera mån om att vara oss till lags och är mycket mera fysiskt nära, även om hon inte heller hon har några som helst problem att vara ensam. Redan som valp kunde hon lämnas ensam inne om vi andra var ute eller vice versa. Hon lägger sig och sover eller tuggar på sina tuggben och blir inte det minsta upprörd, Sofie är likadan!

Klara är överlag robustare än Sofie och går utan protester med på all slags omvårdnad så som kloklippning, bad, öron och tandvård och liknande.
Medans Sofie är en riktig fjolla och klagar om det kniper det minsta lilla. Extremt håröm är hon också och försöker fortfarande efter alla år, med alla medel,  inte att förhindra men försvåra skötseln.

Sofie är kräsen och misstänksam mot främmande maträtter och om en främling bjuder henne godis kanske hon tar emot det, men spottar sedan demonstrativt ut det ur munnen. Många blir sårade och menar att det förstås inte var bra nog åt den fina hunden,  det dom bjöd på. Men så är det inte! Det sitter i generna.
En främmande hand i öknen kan betyda döden!

Om det beror på att Klara är så ung eller för att hon är en ovanligt glupsk hund låter jag vara osagt, men Klara tackar aldrig nej till en godsak!

Ytterligare en detalj som skiljer är att vi har märkt att Klara ofta spanar i skyn och blir upplivad och uppmärksam då hon ser falkar. Något som Sofie inte alls ägnar sig åt. I Klaras gener som har så nära i generation till Kazakhstan finns jakt med falkar så att säga i blodet.

Båda är otroligt mjuka och snälla med oss och våra katter. Aldrig någonsin har vi märkt av någon aggressivitet hos någon av dom riktad mot vare sig oss eller katterna. Märkligt egentligen att dessa ”hounds” kapabla att självständigt både jaga och döda rådjur, snöleoparder och i flock även varg, kan vara så mjuka och fridsamma!

IMG_0551
Afghan hund, Tazi hund och Maine coon katt är de bästa vänner!

De kan allt som ”vanliga” hundar” kan ifråga om lydnad, kanske mer också!
Vet att de kan fås att göra en hel del med hjälp av en köttbulle! 🙂
Jag känner till Afghanhundar som kan dansa på kommando, hålla huvudet på sned och vinka med tassen och göra andra liknande konster.

Men hos oss nöjer vi oss med vanlig vardagslydnad. Genom ömsesidigt förtroende lär de sig att förstå och respektera vad vi vill och vice versa.
Skulle vi kräva att Sofie snurrar runt, lägger huvudet på sned och räcker vacker tass för att få en köttbulle, så skulle hon säkert göra det. Men varför skulle vi kräva det? Jag respekterar dessa kloka vackra varelser alldeles för mycket för att vilja göra det…Dessutom så skulle Sofie säkert låta höra en indignerad suck efter ett sådant spektakel!

Suckandet är förresten också en skillnad mellan Afghan och Tazi! Aldrig har vi hört Klara sucka. (ingen annan hund heller för den delen) Medans Afghanen har en passande suck för snart sagt alla känslor, allt ifrån välbehag till besvikelse.

Klara är så ung ännu knappt vuxen, alldeles nyligen släppte det sista av den fluffiga goa valpullen. Hon är bland det finaste i hundväg tycker jag, och goare och kärleksfullare hund än Klara får man leta efter! Jag har nog aldrig mött eller haft en hund som varit så smeksam och fysiskt nära som Klara!

IMG_1565
Tazi har nästan samma profil som Afghanhund, lång och smal nos och långt hår på öronen, hur långt det kommer att bli  får vi se, Klara är så ung ännu!

SAM_1096
Afghan hunden är Kungen bland hundar! 🙂

Men riktigt lik en Afghanhund är ingen annan hund.
För Afghanhund är ju trots allt kungen bland hundar, så är det bara.
Det är oomtvistligt.

Annonser

4 responses to “Afghanhund och Tazi lika?

 1. Min ena Italienska Vinthund suckar ofta. Oftast när han hittat den skönaste ställningen att ligga i.

  • Kul med en Italienare som suckar! 🙂 Fast det är nog skillnad på suck och suck tror jag, en Afghansuck är något alldeles speciellt!
   Det är inte som små välbehags suckar utan mera som ett språk, ungefär som tonåringar kan uttrycka sig om de inte får sin vilja igenom etc.

 2. Kan höra Sofies skall och se cyklisterna framför mig 😁.
  Vår unga Afghan var från början inte ett dugg vaktintresserad, men börjar ta över rollen något från vår gamla Saluki. Om Afghanen är ute springer hon fram till staketet och tittar nyfiket och hon är EXTREMT intressad av andra hundar…vuxna personer inte lika mycket…vissa barn med struttiga rörelser OJ OJ. Fåglar är Afghanen otroligt fascinerad av..både precis nära och i skyn och dessa jagar hon efter.
  . Salukin är vår vaktande Cujo😱…inte en kotte kommer förbi vårt hus varken hon är inne eller ute (radio på gäller). Hon blev biten som ung och ser alla (förutom kända hundar) som otäcka monster.

  Har även märkt att både vår unga Saluki som inte finns samt vår Afghan skäller på ett ljusare och glättigare sätt jämte Salukin. Men om Afghanen själv hör något kan världens avgrundsvrål komma och när sedan Salukin tar plats ändras Afghanens skall.
  Och det som du skriver om ”Han kommer”. Jag också varför i stort sett alla över 50 säger så… ”Vill han inte gå ?”, ” Är han gammal?”, ”Han är grann!” .
  Andra hundägare, inte alla, tar sig tid och frågar om ålder, kön och ras…fast mest de med yngre hundar. Vår gammelfarbror till granne fortsätter säga Han trots att jag alltid nämner våra hundars flicknamn. Kanske har med äldre tiders tänk att göra då hunden inte var lika nära hushållet. Hunden var i hundgård och användes till bruks eller jakt. Även fler män säger Han.

  • Jag tror att eran Afghans ”avgrundsvrål” låter som Sofies när hon ser cyklisterna!! 🙂 Antagligen har er Afghan och Klara Lite glättigare röster ännu eftersom de är så unga, dom kan mycket väl få en liknande Baryton som Sofie med tiden! 🙂 Kanske är det också så i hundvärlden att det finns en ”Chefsvaktare” ,hos er Saluki och hos oss Afghan och de andra ska/måste hålla en lägre profil?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s