Att inte låta hundarna få hälsa på varandra..

IMG_1697
En Saluki,  en Tazy och en Afghan hund,  dom vet att dom är lika!

Hundar är flockdjur och intresserade av andra. Det vill säga andra hundar inte människor. När de ser en annan hund på håll eller från exempelvis bilfönstret så blir de genast upplivade och intresserade och skulle nog vilja få sig en närmare titt.

IMG_6622

Det var soligt och fint väder i Söndags men lite kallt ändå.
Stjärnklart och kallt på nätterna gör att det finns en bottenkyla i luften.

IMG_6618

Båtplatserna var blanka av is!

IMG_6621

Hundarna var som vanligt inte särskilt intresserade av vackra vyer utan främst av andra hundar och deras kissfläckar. Vi mötte många som var ute och promenerade i det soliga vädret med sina hundar.

Den här killen till exempel!  Som bestämt sig för att Klara vill han absolut ta sig en närmare titt på.  Han stretade och kämpade på två ben för att få komma fram och få sniffa på och bekanta sig med Klara!

IMG_6602

IMG_6603

De flesta hundar sköter sig bra vid hundmöten.
De tittar och sniffar lite på varandra och sen är det bra med det.

IMG_6610

IMG_6608
Se så olika hundar kan vara! Den ene ett litet kortbent kraftpaket i kubik med platt nos.
Den andre lång och smal med långa ben och lång smal nos!

IMG_6614

IMG_6615

För hundar saknar det helt betydelse om den ena är jätteliten och den andra stor.
Visst är det konstigt?

SAM_7836
Här är Afghan hunden Sofie med lilla Chihuahuan Chilli. Se vilken storleksskillnad!

SAM_7832
Båda blir på gott humör när de ser varandra och vill börja leka!

Nyligen träffade vi en liten Yorkshireterrier som var mycket intresserad av våra stora tjejer och speciellt intresserad var han av Sofie.
Ägarna frågade om han fick hälsa och visst fick han det.
Det visade sig att de bor i Spanien halva året, och där bor denne pyttelille hundkille granne med en Afghanhund som är hans bäste hundvän. 🙂
Vi fick se bilder från mobilen på den lille hunden och hans Afghanvän i Spanien och nu poserade han med Sofie och blev fotograferad.
Oftast är hundmötena så här trevliga och okomplicerade.

Det finns några Whippets som vi då och då sammanstrålar med. Den ena har lite problem vid hundmöten, men i mötet med Sofie och Klara brukar det ändock fungera förhållandevis bra och ägaren blir alltid så lycklig över att hennes hund faktiskt kan klara av ett hundmöte.  Matten tror att Whippeten genast ser att Sofie och Klara också är vinthundar och känner sig trygg med det. Det tror jag också!
För visst är konstigt egentligen? Att vinthundar är så medvetna om ifall andra är vinthundar eller inte?

Jag tänker på att hundar annars inte verkar bry sig det minsta om ifall den ena är vit eller svart, stor eller liten, påpälsad eller naken.
Hundar tycks tänka som så att hundar är vi allihopa!

SAM_0809

Men Vinthundar känner genast igen en annan Vinthund och blir extra nyfikna.

IMG_1695

IMG_1700

Det gjorde också de två vinthundarna vi senast stötte på. Redan på håll hade våra hundar sett varandra och blivit intresserade. Vanligtvis blir både vi vinthundsägare och våra hundar lika glada och överraskade då vi ser andra med vinthund.
För det händer väldigt sällan att man möter andra som också har vinthundar!

Deras Husse och Matte hade varsin hund i koppel precis som vi.
Mannen med sin hund och jag med Sofie var först framme hos varandra med våra hundar. Hundarna sträckte sina långa halsar och nosade och sniffade försiktigt på varandra.

Då hör vi kvinnan ropa. ”Nej, hundarna ska inte få hälsa!” 
Men…protesterade mannen och såg uppgiven ut.
Det syntes mig som att hon dominerade inte bara sina hundar utan också sin make!

Jag såg i ögonvrån att Husse och Klara nu närmade sig och att parets hundar blev mycket intresserade, liksom Klara. Jag ropade då till Husse att damen inte vill att hundarna ska få hälsa. Varpå husse och Klara stannade en bit ifrån damen och hennes hund och Husse frågade Varför? Damen förklarade då att hon är av den åsikten att hundar inte alls ska behöva hälsa på andra hundar. Att dom ska tränas att låta bli.

Sedan dök det upp ett annat par med en hund som ville hälsa på deras och våra hundar. Det uppstod trängsel och kalabalik då 5 hundar försökte hälsa och sniffa.
För det är så hundar är! Dom försökte givetvis trots förbud utnyttja trängseln och försöka ta tillfället i akt att få hälsa, sociala varelser som de är. Paret med hunden fick dock samma besked som vi. ”Här ska inte hälsas!”

Det verkar som att en del betraktar sina hundar som privat egendom utan egen vilja, behov eller själsliv som behöver respekteras. De menar att det är JAG som bestämmer vad hunden ska och inte ska göra, hunden ska bara göra som jag säger punkt slut.
Väldigt ofta är det konstigt nog just kvinnor som är mest hängivna lydnadsträning, och jag vet också att det är en mycket populär sport (Om man nu kan kalla det för sport?)  och att utövarna anser det vara mycket bra för hundar.
Men jag är inte så säker på att att ständig träning och tävling i lydnad och disciplin
är så bra.

Många av oss är själva är alltför väl bekanta med den stress det innebär att ha höga förväntningar på sig, exempelvis på arbetsplatsen.
Känslan av otillräcklighet över att känna att man ständigt förväntas prestera mera.
Löneförhöjning/bonus för väl utfört arbete visst, men sen då?
Jo ännu högre förväntningar på att prestera ännu mer eller lika bra, annars ingen bonus.   Ingen belöning/bonus betyder att man är dålig, att man inte klarar av att leva upp till arbetsgivarens/flockledarens krav och förväntningar att någon är besviken på dig.
Om du inte skärper dig så är kanske din anställning/plats i flocken hotad!
Inte vill man väl att hunden också ska känna så?

Tycker att det är så synd att just hundar som är så hängivna sina ägare och så måna om att vara omtyckta att de i princip är beredda att gå i döden för sin ägare, utnyttjas av personer med ett stort behov av att dominera andra.

Kadaverdisciplin är kränkande och jag mår närmast illa, då jag ser det tillämpas på hundar. Blind lydnad utan rätt att ifrågasätta, hör det militära till och ingår i träning för krig. Hunden är en familjemedlem och har rätt att bli visad respekt och kärlek utan att behöva åla, krypa eller hoppa bock för att få dessa i kärlek helt basala behov tillgodosedda.

Parets och våra hundar sneglade länge på varandra. Vände sig om och tittade efter varandra så  länge de kunde se en skymt. Dom tyckte säkert att det var ett lite egendomligt sätt att mötas utan att få hälsa.. och det var det också.

Annonser

5 responses to “Att inte låta hundarna få hälsa på varandra..

 1. Maj-Lis Åkesson

  Håller med om (nästan) allt du skriver! Har också förvånat mig över att människor ibland bevakar sina hundar så svartsjukt. När man vet att hunden (och människan) är ett flockdjur är det obegripligt att inte låta den få träffa sina släktingar. Tänk om man gjorde likadant mot sitt barn! Vad gäller att det mest är kvinnor som ägnar sig åt lydnadsträning, så är det väl så att kvinnor mest ägnar sig åt allting!! Vad män sysslar med vet jag inte, men vad man än gör är de flesta kvinnor! Jag har en del kontakt med jägare och deras hundar. En del av dessa (män) har också väldigt bestämda åsikter om vad deras hundar får göra. Själv är jag alldeles för vek i min uppfostran, men vet i alla fall att om hundarna får göra något de är lämpade för och tycker är roligt kan man uppnå fantastiska resultat!

  • Jag kanske var lite otydlig där, med lydnadsträning! Jag syftade på dom som är rena rama lydnadsfanatiker och tränar samt tävlar i lydnad.
   Jag har bevistat några sådana tävlingar och sett de mest meningslösa moment framföras.Moment som syftar till absolut ingenting annat än just lydnad.
   Jag upplevde dom som väldigt glädjelösa tillställningar. Både ägarna och deras hundar var mycket allvarliga (givetvis fokuserade) före under, men också efter tävling.( Inte alls som på en vanlig hundutställning där hundarna är betydligt mer avslappnade, glada och kanske lite olydiga också!)
   Sofie har varit med mig och tittat på lydnadstävlingarna och hennes reaktion är att lägga sig ner med ryggen mot pågående tävling och dra en djup Afghansuck. Eftersom hon är själv är hund, så får man dra sina slutsatser…

   Vanlig vardagslydnad samt träning av brukshundar blindhundar, polis, räddnings och jakthundar är en helt annan sak, och inte alls det jag syftade på!

   Jag är nog som du, kanske lite för tillåtande, men jag har trots det lyckats lära hundarna det väsentliga.
   Dom kan sitt, ligg, stå, kom, stanna, vänta, hämta, nej, gå och lägg dig och med det kommer man långt. Resten räknar dom ut själva!

   Vad gäller att det är vi kvinnor som gör det mesta, håller jag helt med om! 🙂

 2. Om ni tittar er omkring lite så ser ni vad männen gör. Alla husen, vägar, saker, har männen åstadkommit trots kvinnorna. Jag undrar vad vitsen med kvinnors deltidstids arbete är, är det för att inte ledas ihjäl? Annars är deras arbete en förlustaffär då pengarna går till att putsa fjädrar och köpa handväskor.

  • Det är sant att det oftast är män som bygger hus och vägar och att många kvinnor jobbar deltid. Men jag tänkte nog närmast på vad som händer sedan efter att män byggt vägar och kvinnor jobbat deltid. Oftast är det väl så att det är kvinnorna som gör allt det andra? Tar hand om männen som byggt vägarna, barnen, djuren, maten, husen männen har byggt, osv. Kanske därför många kvinnor måste nöja sig med deltid för att de har ett heltidsarbete som väntar hemma?
   Tror ärligt talat inte att det blir så mycket tid och ork över till att ”putsa fjädrar” och konsumera handväskor för de flesta kvinnor!

 3. Maj-Lis Åkesson

  Ja, även jag talar om vad som händer på fritiden! Får en känsla av att en soffliggare inte är så speciellt aktiv då! Synd att du har en så tråkig erfarenhet av kvinnor och av vad kvinnor åstadkommer! Putsa några fjädrar själv och se världen med nya ögon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s