Om oss

IMG_3494

Jag började skriva blogg för det hände och händer ofta då jag är ute och går med hundarna, att folk kommer fram och är nyfikna på våra ovanliga och vackra hundar, och vill veta mer om dom.

IMG_2590_2

Många har aldrig sett en livs levande Afghanhund, bara sett dom på bild och möjligtvis i utställningsringen.

IMG_1185

IMG_3349

Självklart passar man på tillfället att få titta och kanske klappa (det skulle jag också ha gjort!) Folk är aldrig framfusiga utan frågar först om de får.
Självklart får dom det, om Sofie vill. Det är hon som bestämmer.

Själv har jag ingenting emot det och brukar aldrig neka, annat än om det är fråga om mycket små eller stökiga barn. Det finns barn som är helt underbara med hundar, men också de som kommer skrikandes och viftandes och vill klappa genom att mer eller mindre slå hunden på huvudet.

Det händer då och då, när vi är på olika evenemang att jag är omringad av ungar som jag försöker undervisa i hur man ska bemöta hundar för att inte riskera att bli biten. Egentligen inte min uppgift, men vad gör man när man märker att barnen inte fått denna info och därmed är farliga för sig själva i mötet med hundar?  Föräldrarna brukar bara stå och titta på, förmodligen är det nyheter även för dom. Alla är inte hundmänniskor!

Jag träffar mycket folk pga. hundarna, och får höra många berättelser om hundar som människor har och har haft. Många berättar också om en gammal dröm att en gång äga en Afghanhund. En dröm som de dock aldrig törs realisera eftersom de inte vet hur en Aghanhund egentligen är. Det enda de flesta tror sig veta är att Afghanhundar skulle vara fullständigt omöjliga att lära något och att de kräver en enorm nästan övermänsklig pälsvård. Båda antagandena är ju så fel att jag kände att jag vill skriva om hur vardagslivet med en Afghanhund är.

Katterna är mer privata, men folk här omkring har undrat över våra ovanliga katter smala Siameser, gigantiska Mainecooners och påpälsade Skogisar. De är väl utställningskatter? Att vi törs låta dom leva som vanliga katter!

IMG_0278

Siameskatt brukar vi även ha med oss när vi åker husbil och det händer då vi återkommer till bilen från ett ärende med hundarna att det står folk kring husbilen och försöker kommunicera med kisse där bakom rutan. De flesta har aldrig sett en livs levande Siameskatt och tar tillfället i akt. Precis som med Afghanhund tycker de flesta att Siames är en mycket vacker katt, men tror att den är jobbig och fullständigt omöjlig att ha ett normalt liv med.

IMG_4099

Det är som funnes det en oskriven regel, att den som är mycket vacker
inte samtidigt också kan vara mycket klok.
Kanske för att det kan ligga en slags tröst i den tanken?
Vi utbyter erfarenheter och folk berättar om sina katter som de har och har haft.

Det är intressant att alla så gärna talar om sina hundar och katter!
Att våra husdjur gör oss sociala på ett sätt som vi kanske annars inte är, skapar kontaktvägar mellan människor.
Jag har fått höra så många berättelser om hundar och katter vid mina möten med människor, att där finns stoff till både en och två hund och kattböcker.

I den här bloggen är i första hand våra djur i fokus!
Afghanhunden Sofie, Tazyn Klara, Italienska vinthunden Hanna och
den stora röda Maine coon katten Kalle samt Siamesen Håkan.
Husse och matte är här bara bifigurer, som så ofta när vi hundägare möts!

Om Sofie
Vackra Sofie är mera katt än hund!! Det bästa med Sofie är dock inte hennes bländande yttre, det bästa finns på insidan.
Hon är otroligt klok och mycket mjuk och följsam till sin natur.
Här några länkar där den som vill kan läsa mer om Sofie.

https://catdogs.wordpress.com/2016/11/17/den-egensinniga-afghan-hunden/

https://catdogs.wordpress.com/2016/06/27/afghanhunden-ar-inte-en-hund-den-ar-ett-vasen/

https://catdogs.wordpress.com/2016/02/21/med-afghanhund-i-oppet-landskap/

Om Klara
Klara liknar en Saluki, men är en av endast ca 300 äkta Tazys (med stamtavla).
Så sällsynt och säregen! Älskar som ingen annan att gosa och är mycket lugn och mild till sättet. Ute kan det däremot bli full fart och hon springer lätt ifrån allt och alla. Definitivt också den snabbaste av våra hundar!
https://catdogs.wordpress.com/2016/10/15/klara-ar-det-snallaste-som-finns/

Om Kalle
Kalle är den stora röda Maine coon katten, allas älskling och Sofies absoluta favoritkatt. Han är mycket snäll mot dom han tycker om. Han älskar bara Sofie och sin familj. Mot utomstående är han mycket reserverad.
Här är en länk till er som vill veta mer om kalle!
https://catdogs.wordpress.com/2014/05/01/om-kalle-make-love-not-war/

Om Håkan
Håkan är som Siameser brukar vara. Livlig, pratsam och underbar!
https://catdogs.wordpress.com/2016/01/23/tingens-betydelse-for-hundar-och-katter/

Om Hanna
Hanna är en Italiensk vinthund, liten  valp ännu. Hon har blivit kompis med siamesen Håkan. De två har ungefär samma energinivå! 😉

I bloggens äldre delar förekommer Siamesen Bruno, rödingen Nisse, Italienska vinthundarna Bella och hennes dotter Siri, samt lilla rödingen Kurt.

Nisse, Bella och Siri har flyttat.
Nisse till en väninna som han tidigare fått bo hos i perioder då han och Kalle rykt ihop. Bella bor hos Anitha och Leif och Siri hos sin far i Skåne.

Bruno har lämnat oss i sorg. Han gick bort i maj-2015, 15 år gammal.
Cancern tog hans liv.

Våren 2016 drabbades vi åter av sorg, då vi miste Kurt som gick bort efter en tids njursjukdom.

Annonser